top of page

Yeni başlayanlar için terör ve terörist tanımı


İngilizcede “for Dummies” kitapları vardır. İşin acemilerine, yeni başlayanlara hitap eden bu kitap serisine “aptallar için” anlamına gelen bu ifade uygun görülmüş.

Terör ve Terörizm ülkemiz için yeni bir kavram olmadığına göre, bu konuyu yeni başlayanlara değil anlamak istemeyenlere anlatmaya çalışmanın lüzumu orta yerde duruyor. Bu yüzden İngilizce başlığın iki anlamı da bu konu için yanlış olmaz.

Terör, Latince korkutmak anlamına gelen “terrere” kelimesinden gelir. Buna göre terör kavramının korkutma ile doğrudan ilişkisi vardır.

Elinizin altındaki ilk sözlüğü açtığınızda karşınıza çıkan tanımlar şu şekilde sıralanır. Siyasi amaçlarla baskı yapma, korkutma ve şiddet kullanmak; kamuoyunu yönlendirmek ve korku salmak amacı ile şiddet kullanmak; şiddet uygulama metotları ile yönetimi idame ettirmek veya kurulu bir düzeni değiştirmeye çalışmaktır.

Bu tanımlara göre meşru olmayan ve olağanüstü şiddeti kullanan siyasi arenanın hangi tarafında durursa dursun terör eylemi yapıyordur. Muhaliflerine uyguladığı şiddet ve terör faaliyetlerinden dolayı Fransız İhtilali'nden hemen sonraki dönemin adı “terör hükümeti” dönemidir.

Toplumu gererek siyasi amaçlarına ulaşmaya çalışmak terör eylemidir. Toplumun bir kısmını diğeri üzerine kışkırtıp saldırmalarına neden olmak veya göz yummak ve ortaya çıkan güvensizlik ve çatışma ortamını yine siyasi çıkarları için kullanmak terör eylemidir. Siyasi rakiplerine illegal yollardan baskı uygulayıp siyaseti işlemez haline getirmek terör eylemidir. Toplumu korkularla belli bir tarafa yönlendirme amacı ile şiddet eylemlerini organize etmek, bunlara göz yummak veya oluşumlarını engellememek terör veya teröre yataklık eylemidir.

Anayasa ve kanunlara aykırı davranışlarla toplumun bütününün veya bir kısmının güvenliğini tehlike altına atmak terör eylemidir. Hangi yüce dava için olursa olsun başka yerde ve başkası tarafından yapıldığı zaman suç kabul edilen her türlü faaliyet terör faaliyetidir. Bu tür illegal faaliyetleri yapanlar, siyasi skalanın neresinde dururlarsa dursunlar teröristtir.

TERÖRE YARDIM VE YATAKLIK YAPANLAR

Dilimizde de yaygınca kullanıldığı gibi bir çocuğun evin düzenini altüst eden eylemine “evde terör estirdi” denir. Trafik düzenini bozan, diğer araçları, sürücüleri ve yolcuları tehlikeye atacak, korkuya sevk edecek şekilde araç kullanımına haklı olarak trafik terörü denmektedir.

Haklı isteklerini meşru yollardan ortaya koymak yerine illegal olarak ve şiddete başvurarak uygulamaya kalkan, bu şekilde toplumun düzenini, huzurunu ve güvenliğini tehdit eden her türlü aktivite terör aktivitesidir.

Terör aktivitesi ile protestoyu ayıran ince çizgi de buradadır. Eğer bir protesto eylemi başkalarının haklarına, güvenliğine tehdit oluşturmaya başlıyorsa bu olağan siyasi bir faaliyet olmaktan çıkar ve güvenlik sorunu oluşturur. Kanunlara göre de, bir fikir beyanı; şiddeti beraberinde getirmiyor, başkalarının doğrudan haklarına ve güvenliklerine halel getirecek bir sonuç doğurmuyorsa terör eylemi sınırlarına girmez.

Bu yüzden kişilerin, grupların veya toplumun büyük bir kesimini hedef göstererek şiddet altına almak, korku salarak sosyal, ekonomik ve siyasi faaliyetlerini baskı altına almak bir terör eylemidir. Özellikle etki ve yaptırım gücü yüksek kesimlerin bu faaliyetler içinde olması kanunen engellenmesi gereken bir güvenlik sorunudur. Hukukun işlemez hale getirilmesi ve olağan hukuk düzeninin çalıştırılmaması da terör tanımı içine girer.

Bütün bu açıklamalar ışığında, bir televizyona katılıp “burada çocuklar ölüyor” demek terör eylemi olamaz. Devletin görevi, o ortamı oluşmadan engellemektir. Devlet intikam ile değil, adaletle hareket etmek zorundadır. Çocuk öldürmek veya çocuk ölümüne sebep olacak ortamı oluşturmak terörist için bir siyasi hedef olabilir ancak devletin, hükümetin, kanun insanlarının görevi bu ortamı ortadan kaldırmaktır. Çünkü buna engel olmamak ve bu ölümlerin devamına göz yummak teröristin ekmeğine yağ sürmek anlamına gelir. Eğer devleti temsil edenlerin de amacı böylesi bir ortamın devam etmesi değil ise bu tür ortamların oluşmasına fırsat vermemelidir.

Kirli terör siyasetinin kimden gelirse gelsin tarafı olmayacağını söyleyen aydın terörist olmaz ama onu hedef gösterenler, üniversitedeki hocası için “Sen mi halledeceksin, ben mi halledeyim?” diyenlere yol gösterenler, teröre yardım ve yataklık yapanlardır.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page